BLOGI

Miten rally-tokokisoihin ilmoittaudutaan?

kisat & kokeet koiraharrastus rally-toko
Koira ja ihminen kilpailevat rallytokossa. Koira seuraa ihmistä.

 

Siintääkö rally-tokon kisataival mielessä, mutta et yhtään tiedä, mistä pääset asian kanssa liikkeelle? Tässä kirjoituksessa kerron sulle tarkalleen, miten niihin kisoihin ilmoittaudutaan. Tämän jälkeen tiedät. Sitten loppu on vain itsestäsi kiinni.

Tässä kirjoituksessa en ota kantaa siihen, onko koira valmis kisaamaan tai onko ohjaaja valmis kisaamaan. Näistä asioista puhutaan toisella kertaa. Tällä kertaa käydään läpi vain se, mistä kisat löytyy, miten niihin ilmoittaudutaan, mikä on lisenssi ja mistä se ostetaan. Eli kaikki tärkeät käytännön asiat kisaamista varten.

Ihan ensimmäisenä, ennen kuin hypätään Virkkuun, haluan tuoda tietoisuuteen yhden asian. Rally-tokossa on kilpailut, ei kokeet.

 

Mistä rally-tokokisat löytyy?

Kaikki tarpeellinen rally-tokosta löytyy Virkusta (www.virkku.net). Tärkeimmät asiat Virkun etusivulla ovat Kirjaudu tai Rekisteröidy, joita tarvitset lisenssin ostoon ja Virkkuilmon tekemiseen. Kisat löytyvät ”Kokeet ja kilpailut” -kohdasta. Säännöt ja kilpailuohjeet löytyvät ”Kilpailijalle”-kohdasta.

 

 

Kun haluat selata rally-tokokisoja, valitse ”Kokeet ja kilpailut”, jonka jälkeen pääset hakemaan kisoja. Haettavat lajit -kohtaan valitaan ”Rally-toko/RT yleinen (rally-toko)”, joka löytyy listan lopusta. Tämän jälkeen voit halutessasi vielä valita tietyn luokan ALO, AVO, VOI, MES. Jos et valitse mitään luokkaa, Virkku listaa sinulle kaikki kisat. Jos valitset jonkin luokan, esimerkiksi AVO, Virkku listaa sinulle vain kaikki tämän luokan kisat. Voit halutessasi hakea myös tietyn Kennelpiirin kisoja tai kisoja tietyllä aikavälillä. ”Vapaa haku” -kenttä on käytännöllisin silloin, kun etsit tiettyä kisaa tarkalla tiedolla, esimerkiksi kisan nimellä.

 

 

Kun valitset haluamasi kisan tai kokeen, tässä tapauksessa rally-tokon, Virkku kertoo montako koetta (eli kisaa) antamillasi hakuehdoilla tällä hetkellä löytyy. Lopuksi paina ”Listaa” ja pääset katsomaan haluamasi kisat.

Kisalistauksen yläreunassa on kerrottu erilaisten symbolien merkitykset. Näiden avulla näet muun muassa onko ilmoittautuminen jo päättynyt, vaaditaanko lisenssi (rally-tokossa aina vaaditaan) ja onko se voimassa.

Tässä seuraavassa ylemmässä kuvassa huomaat, että Virkku ilmoittaa jokaisen kisan kohdalla ”Lisenssi vaaditaan (lisenssi ei ole voimassa)” eli tuo oikean reunan punainen merkintä. Näkymä on jokaisen kisaajan kohdalla tuolta osin sama, mikäli Virkkua ja kisalistausta tutkailee kirjautumatta sisälle. Oikeasta yläkulmasta näet, että ylemmässä kuvassa ei olla vielä kirjauduttu Virkkuun omilla tunnuksilla.

 

 

Tässä alemmassa kuvassa näet saman kisalistauksen, mutta haku on suoritettu kirjautumisen jälkeen. Koska käyttäjällä (minä) on voimassaoleva vuosilisenssi, näkyy jokaisen kilpailun perässä vihreä merkintä ”Lisenssi vaaditaan (lisenssi on voimassa)”. Lisäksi oikeasta yläkulmasta pääsee tarkastelemaan omia tietojaan ja tekemään niihin muutoksia.

Listauksessa näkyy kisapäivä ja aloitusaika, paikkakunta ja paikka, jossa kilpailu järjestetään. Tarkemmat tiedot kiinnostavasta kilpailusta saat auki klikkaamalla kyseistä kilpailua (päivämäärä ja aika), jolloin kisan tiedot avautuvat samalle sivulle näkyviin.

 

 

Miten kisoihin ilmoittaudutaan?

Tässä näet nyt olennaiset tiedot kyseisestä kisasta. Aika, paikka, järjestäjä, vastaava koetoimitsija, tuomari, luokat, ilmoittautumisohjeet ja paljon muuta. Näistä kaksi tärkeintä on tuomari ja ilmoittautumisohjeet. Tuomarilla on merkitystä siinä kohtaa, kun ilmoittaudut kolmansiin kisoihin, joista voit saada tuloksen. On muistettava, että rally-tokossa koulutustunnuksen saaminen (ja luokkanousu) edellyttää kolmea hyväksyttyä tulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta. Jos sinulla on jo siis joltakin tuomarilta kaksi tulosta, et voi saada samalta tuomarilta enää koulari kyseisestä luokasta. Kisata saat, mutta luokkanousua ja koulutustunnusta et voi saada.

Jopa vielä tuomaritietoakin tärkeämpi on ilmoittautumisohje. Jos et noudata järjestäjän määräämää tapaa ilmoittautua, et pääse välttämättä mukaan. Siksi kaikista tärkein asia on lukea kohta ”Ilmoittautumisaika/paikanvaraus” sekä ”Lisätietoja kilpailijalle”. Näissä kohdissa on kerrottu milloin saat varata kisapaikkasi ja miten sen teet.

On huomioitava, että järjestävällä seuralla on yleensä ennakkoilmoittautumisoikeus. Jos et ole järjestävän seuran jäsen, et voi ilmoittautua heidän ilmoittautumisajallaan. Päivämäärien kanssa on siis oltava tarkkana, että katsoo milloin ilmoittautuminen ja paikan varaaminen oikeasti aukeaa. Jos  kellonaikaa ei ole mainittu, silloin paikan varaus aukeaa vuorokauden vaihtuessa. Ilmoittautumisia ja paikan varauksia ilmoitetun ajan ulkopuolella ei hyväksytä.

Paikan varaukseen on pääsääntöisesti kaksi tapaa. Yleisempi on sähköpostilla, jolloin Lisätiedot-kohdassa on kerrottu kenelle sähköpostia pitää lähettää ja mitä tietoja siinä pitää lukea. Toinen vaihtoehto, kuten esimerkkikuvassa näkyy, on paikan varaus lomakkeella. Silloin lomake on lähetettävä siinä kysyttyjen tietojen kanssa ilmoittautumisajan sisällä. Ilmoajan ulkopuolella tulleita sähköpostejakaan ei hyväksytä, eli joka tapauksessa paikkaa pitää olla varaamassa oikeaan aikaan.

Paikan varauksen yhetydessä usein kysytään koiran nimeä, säkäkorkeutta, mahdollisuutta koulariin tai valioitumiseen, tietenkin kisaluokkaa ja sitten sitä ekaa kertaa kisaavan kannalta tärkeää asiaa: kisakirjan tarvetta. Nämä ohjeet löytyvät tuosta Lisätiedot-kohdasta tai niitä kysytään paikanvarauksen lomakkeessa. Ekaa kertaa kisaavalle koiralle homma on helppo. Luokka on tietenkin alokasluokka, mahdollisuutta koulariin tai valioitumiseen ei ole, eikä näitä tarvitse edes mainita. Säkäkorkeuttakaan ei tarvitse tietää tässä kohdassa, se selviää kisakirjan varmennuksessa (tästä lisää toisella kertaa). Tarvitset siis ihan ekaa kertaa ilmoittautuessasi vain koiran perustiedot. Rekisterinumero kysytään vasta Virkkuilmossa, sitäkään et tarvitse tässä kohdassa. Lomakkeet ovat helppoja, sillä niissä on valmiiksi kaikki kohdat, jotka pitää täyttää. Sähköpostinkaan kanssa ei tarvitse panikoida, järjestäjä kysyy kyllä, jos jokin tieto puuttuu. Toki järjestäjän kannalta on mukanaa, jos ilmoittautuessa on jo kaikki tiedot kerralla viestissä mukana, sillä järjestäjä ottaa kuitenkin vastaan sen 60 ilmoa (keskimäärin), joten kovin monen osallistujan lisätietoja ei ole kiva kysellä.

Eli vielä kertauksena. Ekaa kertaa ilmoittautuessa kerrot kuka koiraa ohjaa, koiran perustiedot (nimi ja rotu), kisaluokkana teillä on alokasluokka ja muistat mainita, että tarvitsette kisakirjan. Näillä pääsee jo pitkälle. (Lisätiedot-kohdassa kerrotaan aina, mitä tietoja järjestäjä haluaa ilmoon laitettavan.)

 

 

Kun olet varannut paikkasi kisoissa ja järjestäjä on kuitannut, että mahdut mukaan, saat tässä kohtaa maksuohjeet. Järjestäjälle maksetaan kilpailun osallistumismaksu, ei lisenssiä. Osallistumismaksun suuruuden näet myöskin tuolta kilpailun tiedoista ”Osallistumismaksu”-kohdasta.

Ilmoittaudu-napista pääset tekemään Virkkuilmoittautumisen vasta kun olet ensin varmistanut paikkasi kilpailussa ja saanut järjestäjältä salasanan tuohon Virkkuilmoittautumiseen.

 

Lisenssi rally-tokossa

Jos oot menossa ihan ekaa kertaa kisaamaan, tässä kohtaa ei vielä ole kannattanut hankkia lisenssiä. Lisenssin voi hankki vasta sitten, kun kisapaikka on varmistunut ja osallistumismaksu maksettuna. Tällöin olet myös saanut järjestäjältä salasanan Virkkuun ja pääset tekemään Virkussa ilmoittautumisen.

Voit ostaa lisenssin samalla, kun teet Virkussa ilmoittautumisen. Tai voit ostaa sen erikseen. Nämä eivät oikeastaan edes eroa juuri toisistaan, lisenssin ostoprosessi on samanlainen. Ja yksinkertainen. Lisenssiasiaa on siis turha stressata.

Lisenssin pääset ostamaan Virkussa, kun kirjaudut sisään Virkkuun ja valitset yläkulmasta ”Lisenssi”. Tällä hetkellä (17.8.2023) kertalisenssi maksaa 12 € ja vuosilisenssi maksaa 45 €. Näiden erona on nimensäkin mukaan se, että kertalisenssi kattaa yhden radan yhdelle ohjaajalle ja yhdelle koiralle. Vuosilisenssi kattaa samalle ohjaajalle kaikki kisat useammankin koiran kanssa. Lisenssi on siis ohjaajakohtainen, ei koirakohtainen.

Jos mielit kisata useamman kerran vuoden aikana, ota suosiolla vuosilisenssi. Jos olet varma, että et kisaa kuin kerran tai kaksi, kannattaa hinnan puolesta taipua kertalisenssin suuntaan. Vuosilisenssi on voimassa aina kulloisenkin vuoden loppuun, ei siis 12 kk ostopäivästä. Joulukuun loppupuolella ei ehkä siis kannata enää ostaa vuosilisenssiä…

 

 

Valitse mieluisa lisenssi ja klikkaa ”Hanki lisenssi”, jolloin järjestelmä ohjaa sinut kassalle. Lisenssin saat heti käyttöösi, eli maksun suoritettuasi voit saman tien siirtyä tekemään tai jatkamaan kisailmoa Virkussa.

 

Kisailmo Virkussa

Kun olet varannut paikkasi kisoista järjestäjän ohjeiden mukaan, saanut maksutiedot, maksanut osallistumisen ja saanut salasanan Virkkuun, on aika hoitaa Virkkuilmo pois alta. Tämä on erittäin nopea ja helppo homma.

Etsi Virkusta nyt se kisa, johon olet ilmoittautumassa. Nyt on se hetki, kun klikkaat sitä ”Ilmoittaudu” nappia tämän kyseisen kisan kohdalta. Järjestelmä pyytää salasanaa, jonka olet saanut järjestäjältä.

 

 

Tämän jälkeen sinulta kysytään koiran reksiterinumero. Jatkoa varten ilmoittamasi koirien tiedot tallentuvat järjestelmään, joten kunkin koiran reksiterinumero täytyy kirjata vain ensimmäisellä kerralla kisoihin ilmoittautuessa. Kirjaa siis reksiterinumero ja tarkista sen oikeellisuus. Virkku kyllä huomauttaa, jos siinä on virheitä ja näyttää sinulle vihreää valoa, kun koiran tiedot ovat oikein. Sitten pääset jatkamaan ilmoittautumista. Muista valita kisaluokka, täytä omat tietosi ja paina lopuksi ”Lähetä”.

Tämän jälkeen ruudulle tipahtaa yhteenveto ilmosta ja mahdollisuus ilmoittaa heti perään toinen koira. Ja siinäpä se, nyt on ilmo hoidettu ja kisapäivää odottamaan!

Ja jos sitten vielä iskee epätoivo ja paniikki, etkä muistakaan mihin kisaan olet ilmoittautunut, näet Virkusta myös omat tulevat kisat. Kirjaudu sisään, klikkaa ”Omat tiedot” ja siinäpä ne on heti ensimmäisenä nuo omat tulevat kokeet (kisat). Ja oikean reunan vihreästä plussasta saa auki kisan tai kokeen lisätiedot.

 

 

Toivottavasti tämä auttoi sinua ensimmäisen rally-tokoilmosi kanssa. Jos mietiskelet muita rally-tokoon liittyviä asioita, kuten sääntöjä tai joitakin arvosteluasioita, kurkkaa podcastin puolelta, josko sieltä löytyisi sinua kiinnostavia aiheita.

 

 

Saana Töttölä
Rally-tokovalmentaja | Hot 'n' Dog